Adam Derdzikowski napisał(a):No to możesz zapolować na W CAS, bo jest chyba dość jasna aktualnie.
W Cas jest bardzo atrakcyjną gwiazdą, łatwa lokalizacja i praktycznie wg biuletynu AAVSO przez 9 miesięcy jest jaśniejsza od 11 mag. Minusem jest jednak średnia jasność w maksimum, która wynosi 8.8 mag. Myślę, że w przyszłości też ją dorzucę do swego programu obserwacyjnego, ale najpierw swój sprzęt muszę zmodernizować (w planach w przyszłym roku)
Na chwilę obecną wybrałem sobie i wydrukowałem mapki dla T Cas, która powinna być jaśniejsza od 11 mag co najmniej do lutego. Dodatkowo też bardzo łatwa lokalizacja, a w średnim maksimum osiąga 7.9 mag.
Wczoraj spojrzałem na wykres AAVSO i myślałem, że gwiazda jest w maksimum, bo praktycznie od czerwca gwiazda ma jasność w rejonie 8.5 mag, a dziś rano patrze w biuletyn i okazuje się, że maksimum spodziewane jest dopiero w listopadzie!
Jak starczy siły i chęci to może jeszcze V Cas, leżąca w połowie drogi pomiędzy Beta Cas a Delta Cep. Też jasna i też przed maksimum, które powinno wystąpić pod koniec października.