Zgodnie z sugestiami niektórych kolegów będę prowadził konkurs w dziedzinie gwiazd zmiennych. Będzie to zabawa bez nagród, a jedynie może z symbolicznymi upominkami i to niekoniecznie dla zwycięzców. Nie chodzi bowiem o walkę, tylko właśnie o zabawę.
Czas trwania konkursu na razie nie jest określony, planuję go na około pół roku, ale może potrwać do jesienii, zaś gdyby nie było zainteresowania, to oczywiście krócej.
Zagadki nie będą bardzo trudne, a gdyby nie były najłatwiejsze, to będę podawał spore podpowiedzi. Moją intencją nie jest bowiem zmuszanie kolegów do ślęczenia godzinami nad atlasem i szukania igły w stogu siana, tylko zabawa, nauka i do tego dokładam odrobinę konkurencji.
Czas na odpowiedzi będzie długi, 2-3 dni, nie zobowiązuję się do podawania rozwiązania w konkretnym terminie.
Punktacja będzie dodatnia - za pierwsze miejsce - 10punktów, za 10te - 1 punkt, za 11te i dalej bez punktów, ale oczywiście wszystkich odgadujących będę wymieniał w podsumowaniach.
No i jeszcze termin. Środa, godzina 21a, kiedy to już większość z nas jest w domu. Miał być czwartek, ale właśnie sobie uświadomiłem, że przecież kilka razy by mnie nie było, więc mam nadzieję, że środa wszystkim odpowiada.
Tak więc do zobaczenia za rok i oczekuję wielu poprawnych odpowiedzi w środowym konkursiku .
P.S. Robert Bodzoń podliczył punkty po 22 edycjach GZ fotozagadki. Oficjalnie nie było żadnej punktacji i w konkursiku startujemy od zera, podam to jednak jako ciekawostkę i zachętę dla wymienionych poniżej osób:
1. SSW - 166 pkt.
2. Antyqjon - 144
3. Heniek - 117
4. Domek - 98
5. Damian - 71
6. Hermes - 65
7. Arkady - 55
8. Zakapiorek - 41
9. Janusz P. - 40
10. Paweł Trybus - 32
11. Robert Bodzoń - 28
12. GTI - 22